معرفی پستینا - کشف دوباره دنیای وبلاگها
دوباره شده به یک جایی فکر کنین که فقط جای وبلاگها و وبلاگنویسها باشه؟ جایی که تا میتونین توی وبلاگستان غرق بشین و از خوندن و پیدا کردن وبلاگهای جدید لذت ببرین؟ من بیشتر اوقات به این موضوعات فکر میکنم. به نظرم هیچ چیزی نتونست جای وبلاگ و وبلاگنویسی رو بگیره. شما عکسها و کلیپهای جذابی توی اینستاگرام پیدا میکنین، یا رشتوهای (رشته توییت) بلندی رو ممکنه پیدا کنین که اطلاعات به دردبخوری داشته باشن اما وقتی میخواین از همهی شلوغیها و اخبار ناراحت کننده و زرق و برقها، آروم بشین، اونجاست که خوندن یک وبلاگ به شما آرامش میده. توی دنیای کلمات و داستانهاش غرق میشین.
اما پیدا کردن و خوندن وبلاگها هر روز سخت و سختتر شده و خیلی از مواقع وارد پنل وبلاگمون میشیم شاید یک یا دوتا ستاره روشن باشه در صورتی که ما با تمام این مهاجرتهای وبلاگنویسهای قدیمی که در این چند ساله اتفاق افتاده هنوز صدها وبلاگ فعال داریم که حتی هر چند ساعت یک بار مینویسن. این شد که به این فکر افتادم تا کاری کنم و راه حلی برای این مسائل ارائه بدم و نتیجهی کار، پستـینا نام گرفت.
داستان پستـینا از کجا شروع شد؟
اگر از دنبال کنندههای قدیمی آسمانم باشین، میدونین که من تا قبل از سربازی یک سری از پستها با عنوان «پستهای آسمانی» مینوشتم که در این سری پستها وبلاگهایی که محتوای فاخری داشتن رو انتخاب میکردم و با نظری که در مورد هر پست داشتم رو به صورت عمومی منتشر میکردم چرا که به نظرم این پستها ارزش بیشتر دیده شدن و نویسندههای این پستها لایق بیشتر دیده شدن بودن اما به این دلیل که این پستها بیشتر با نظر شخصی من انتخاب میشدن و مراحل آماده سازی این پستها به صورت هفتگی تبدیل به کار فرسایشی شده بود، قابل اجرای مجدد و مداوم نبود. برای همین به فکر راهکار بهتری گشتم.
متوجه شدم که اگر وبلاگها با انتخاب و امتیازدهی همهی خوانندهها و وبلاگنویسها یا به طور خلاصه یک جامعه نظرسنجی بزرگتری انتخاب بشن، دقت و محبوبیت بیشتری دارن و مسلما باعث بیشتر دیده شدن این وبلاگها میشه و این شد که ایده پستینا در ذهنم شکل گرفت تا سرویسی بسازم که همه در انتخاب و حمایت و بیشتر دیده شدن پستهای فاخر و ارزشمند مشارکت داشته باشن و بتونن مخاطبانشون رو بیشتر و بیشتر کنن و از نوشتن و فعالیت در دنیای وبلاگها حداکثر لذت رو ببرن.
داستان خرید دامنه پستینا
حدود ۳ سال پیش دامنه postina.ir رو خریدم. در ابتدا این نام دامنه به ذهنم خطور کرد و درخواست خریدش رو دادم، اجازه خرید دامنه به دلیل داستن ابتدای نام post یا همان اداه پست محدود شده بود و برای همین باید اجازه وزارت ارشاد رو برای خرید این دامنه میگرفتم.
اولین بار که درخواست دادم از من فایل pdf ای برای ذکر دلایل و برنامه خرید این دامنه رو خواستن که فردای اون روز این دلایل رو رد و به من اجازه خرید ندادن، دوباره درخواست دادم و اطلاعات بیشتری از دلیل رد درخواست خواستم که گفتن موجه نیست. اما من از این نام خیلی خوشم اومده بود و مصمم شدم هر طور که شده تمام تلاش خودم رو بکنم و این بار با شما تماس اون بخش از وزارت ارشاد تماس تلفنی گرفتم و هر طور بود با مسئول قسمت مربوطه صحبت کردم. و از نیاز دنیای وبلاگها به چنین سرویسهایی صحبت کردم، مسئول مربوط هم انسان فرهیختهای بود و دلایل من رو درک کرد و از من خواست تا دوباره فایل درخواستم رو ارسال کنم و در نهایت بعد از دو روز بالاخره این دامنه رو خریداری کردم.
خب پستـینا چیکار میکنه؟
پستینا پستهای وبلاگستان رو جمع میکنه و زیر یک سقف نشون میده. در حقیقت وبلاگهایی که ما به پستینا اضافه میکنیم رو در یک بازه زمانی کوتاه بررسی میکنه و اگر وبلاگی پست جدیدی ارسال کرد، اون پست به کانال تلگرامی پستینا ارسال میشه و همه میتونیم اون پست رو ببینیم و از ارسال اون مطلع بشیم، بدون اینکه هر بار وارد پنل وبلاگمون بشیم و چک کنیم تا پست جدیدی بخونیم.
همچنین مساله دیگری که وجود داشت محدود بودن به بلاگ بیان بود و ما عموما همون وبلاگهایی رو میتونستیم دنبال کنیم که امکان دنبال کردن بلاگ بیان برای ما محیا کرده بود اما توی پستینا شما میتونین هر جایی باشین، چه بیان باشین، چه بلاگفا و چه سایت شخصی تنها کافیه وبلاگتون از امکان RSS پشتیبانی کنه و فید مطالبتون رو به پستینا اضافه کنین، و بعد از اون هر پست جدیدی که بذارین برای جامعه بزرگتری از مخاطبها به نمایش گذاشته میشه و هر وبلاگ مخاطب خاص خودش و هر خوانندهای وبلاگ مورد علاقه خودش رو پیدا میکنه.
سیستم امتیازدهی پستینا
یکی از مهمترین امکانات پستینا برای نمایش و انتخاب بهترین وبلاگها، سیستم امتیازدهی هست که با لایک و دیسلایک، جامعه خوانندهها انتخاب میکنن که چه وبلاگی بیشتر در نتایج دیده بشه و چه وبلاگی کمتر و کمتر دیده بشه.
سیستم به این شکل کار میکنه که هر وبلاگی یک وزن یا weight مشخصی در ابتدا داره و با هر لایک شما این وزن کمتر و بازههای بررسی خزنده پستینا برای دریافت پستهای اون وبلاگ بیشتر میشه و در نتیجه بیشتر در نتایج دیده خواهد شد و از سمت دیگر اگر پستهای وبلاگی بیشتر و بیشتر دیسلایک دریافت کنه، کمتر دیده خواهد شد و در نتیجه نظر خوانندگان در تشویق و بیشتر دیده شدن وبلاگها نقش مستقیم و مهمی داره.
چطور از پستینا استفاه کنم؟
در فاز اول با توجه به منابع محدود و کمبود نیروی انسانی برای توسعه، سرویس رو به صورت یک کانال تلگرامی برای نمایش پستها و یک ربات تلگرامی برای مدیریت استفاده از پستینا طراحی کردم و توسعه دادم. برای ورود به کانال پستینا کافیه وارد لینک زیر بشین و دکمه عضویت کانال رو لمس کنین: postina_ir@
و برای ورود به ربات مدیریت حساب کاربری پستـینا کافیه وارد لینک زیر بشین و دکمه start یا شروع رو لمس کنین: postina_robot@
برای فازهای بعدی این پروژه هم در صورتی که در فاز اول موفق بود و استقبال خوبی از این سرویس صورت گرفت قصد دارم وب اپلیکیشن این سرویس و در ادامه امکان ارسال پست از طریق خودت پستینا و اپلیکیشن موبایل پستینا رو فراهم کنم.
چطور وبلاگ خودم رو به پستـینا اضافه کنم؟
برای اضافه کردن وبلاگ خودتون به لیست پستینا میتونین به کمک ربات پستـینا به راحتی این کار رو انجام بدین. تنها کافیه وارد ربات پستینا بشین و از مسیر «منو > افزودن وبلاگ » رو لمس کنین و در ادامه ربات رو شما رو راهنمایی میکنه تا وبلاگتون رو با موفقیت به پستینا اضافه کنین. بعد از اضافه کردن وبلاگتون، وقتی پست جدیدی توی وبلاگتون منتشر کردین، در یک فاصله زمانی بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقهای پست شما در کانال پستـینا به نمایش در میاد همه میتونن از وبلاگ شما دیدن کنن و از نظرات دیگران در مورد پستتون هم میتونین مطلع بشین.
چرا پست بعضی از وبلاگها با عکس منتشر میشه ولی برای ما نه؟
پستینا برای نمایش تصویر پستها از پروتکلی به نام اوپن گراف یا Open Graph استفاده میکنه که توسط فیسبوک توسعه داده شده و این پروتکل به وبلاگتون این امکان رو میده که اطلاعات مهم پستها و وبلاگتون رو به راحتی و به صورت مشخص در شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای دیگری مثل پستینا به اشتراک بذارین و وبلاگهایی که از پروتکل اوپن گراف پشتیبانی میکنن، تصویر شاخص پستشون هنگام ارسال در پستینا منتشر میشه.
پایان کلام
خب پست طولانیای از آب در اومد و حرفها برای گفتن زیاد هست. چرا که مراحل ساخت پستینا هم کار پر چالشی بود و فرصت نشد در این پست در موردش صحبت کنم.
پستینا برای کامل شدن لیست وبلاگها و مخاطبینش نیاز به همکاری شما داره، پس اگر امکانش رو دارین در معرفی پستینا به دوست وبلاگنویس و علاقمند به دنیای وبلاگنویسی خودتون، دریغ نکنین چرا که این سرویس میتونه به رشد و احیای وبلاگستان فارسی، کمک کوچکی بکنه.